Massasje

Klassisk massasje har både rehabiliterende og forebyggende effekt. Den klassiske massasjen  påvirker det autonome nervesystemet, og er en av forklaringene på at massasje virker så beroligende og velgjørende. Både blod- og lymfesirkulasjonen øker, musklene blir smidige, mer elastiske og får økt næringsopptak. En trett muskel restitueres raskere ved massasje enn ved kun hvile. Massasje motvirker og minsker fibrosedannelser som oppstår i inaktive og skadede muskler. Massasje er en fin måte å forebygge plager som følger med stiv og øm muskulatur.

Idrettsmassasje er en kombinasjon av dypvevsmassasje, klassisk massasje og stretching. Mange trener i dag, og har derfor behov for en mer kraftfull massasje med dypere grep. Ved trening oppstår ofte små eller større skader i muskelfiberne. Disse leges sammen med bindevev som ikke er like tøyelig som en muskelfiber. Derfor trengs anpassede teknikker og grep. Avhengig av idrettsutøverens treningssituasjon velges trykk, tempo og varighet på behandlingen. Før en konkurranse brukes massasje til å øke sirkulasjonen og få i gang nervesystemet, mens etter konkurranse og under trening legges fokuset på avspenning og økt sirkulasjon for å øke restitusjonen. Dette korter også ned behovet for hvile før musklene igjen kan belastes.

1) Strain/counterstrain – SCS

Strain and Counterstrain (Opprinnelig en osteopatisk teknikk). Teknikkene som brukes har som formål å frigjøre spenninger i muskulaturen, som hindrer leddenes normale bevegelighet. Ved å legge musklene/leddene i posisjoner som er behagelige og smertefrie, får muskulaturen en mulighet til å tilbakestille seg til en mer normal posisjon og på den måten slippe opp spenninger, samt frigjøre slaggstoffer. Denne teknikken brukes ofte når klienten har store smerter eller en sterkt innskrenket leddfunksjon, som kan være vanskelig å behandle med vanlig massasje teknikker.

2) Nervesystemets anatomi og funksjon – Skadebehandling

Massasjeterapeutene gjennomgår et fordypningskurs tilrettelagt av Bjørknes Høyskole. Her læres hvordan kroppen registrerer og bearbeider ytre og indre stimuli – hvordan nervesystemet tilpasser seg. Videre gås det grundig gjennom hvordan man setter i gang, kontrollerer og avslutter bevegelser. Vi lærer også om det autonome nervesystem, både den parasympatiske og sympatiske delen. Praktiske øvelser inngår som en viktig del av utdannelsen, også erfaringer gjennom sykehistorier, samt en gjennomgang av nervesystemets reparasjonsmekanismer.

3) Sykdomslære, idrettsmedisin og taping – Bla “KINESIS Sportstaping”

Akuttbehandling på bløtdelsskader og rehabilitering er en viktig del av dette kurset, samt læring om forebygging av skader/plager fra muskel- og skjelettapparatet, som har oppstått under idrett, eller hverdagslig fysisk aktivitet. Det legges også fokus på å gi en dypere innsikt i mekanismen bak muskel- og leddproblematikk forårsaket av skade, feilbelastninger eller overbelastninger.

4) Triggerpunktbehandling

Triggerpunkter er smertepunkter på spesifikke steder i den tverrtripede muskulaturen. Triggerpunkter er symptomer på “forstyrrelser” i muskler, noe som gir grunnlag for mer helhetlig behandling av omkringliggende muskulatur, samt årsaksforholdet til dette. Vanlige symptomer fra triggerpunktene kan være; hodepine, utstrålende smerte, som feks “musearm,” og “isjias” i korsryggen/bena.

5) “Revolving/Strukturell fasciebehandling” og “Bodyreading”

Revolving er en teknikk som er med på å påvirke den dype muskulaturen, pusten og muskelhinnene. Denne teknikken er mer målrettet mot de musklene som forårsaker muskelspenninger og smerter. I motsetning til vanlig massasje, masseres muskulaturen langs med fiberretningen i en uttøyd posisjon. Denne teknikken er avslappende og behagelig – og har også som formål å “rette opp” skjevheter i kroppsholdninger/Ledd. Våre massører/massasjeterapeuter samarbeider tett, med våre øvrige terapeuter – bla våre kiropraktorer og vår fysioterapeut.

6) “Intermuskulær smertebehandling” – IMS

Her kvalifiserer, undersøker og avklarer terapeuten i samråd med klienten, før denne teknikken tas i bruk. Spesielle engangs aku-nåler tas i bruk, for å frigjøre og fjerne aktive stoffer i muskulaturen. På den måten fjernes triggerpunktene umiddelbart – slik at musklene “slipper” spenninger, som ofte er opparbeidet gjennom lengre tid. Flere behandlinger kan måtte medregnes. Kombineres mer effektivt sammen med annen behandling, som kiropraktikk, kl. massasje og Kinesis sportstaping.

Se også NMF/ www.massasjeforbundet.no for ytterligere “utdypning” og, eventuell organisatorisk informasjon.